Yemek sırasında ya da ağzımızı açarken çeneden ses gelmesi sorunu insanların korktuğu, çenem mi çıktı diye sorguladığı ve hep öyle kalacağını düşündüğü bir problemdir. Bu problemi yaşayanlar sorunu sadece kendilerinin yaşadığını sanıp korkuya kapılabiliyor, fakat malesef toplumun çoğunluğunun yaşadığı bir sorun çeneden ses gelmesi.
Yaygın olarak görülen şikayetler çene yüz boyun kasları ve çene ekleminde ağrı, hassasiyet, eklem sesleri, ağız açmada güçlük, çene hareketlerinde kısıtlılık, dişlerde sıcak soğukta hassasiyet, aşınma hatta dişlerde sallanma bile olabilmektedir. Çene eklemi problemleri; baş ağrısı, boyun ağrısı, sırt ağrısı da yapmaktadır
Genelde bu sorunun kaynağı diş sıkma veya diş gıcırdatma alışkanlığıdır. İnsanlar genelde diş sıkmayı gıcırdatmayla karıştırdığı için sıkmadıklarını düşünürler. Normalde dişlerimizin dinlenme halinde belirli bir aralıkta kalması gerekirken bu aralığı koruyamayıp dişleri kenetlemek, diş sıkma alışkanlığıdır ve ekleme zarar verir. Dolayısıyla diş sıkıp sıkmadığımızı çoğu zaman algılayamayız. Ancak sabah uyandığımızda çenemizde boynumuzda, hatta sırtımızda ağrı hissediyorsak bu ihtimalden şüphelenebiliriz. Nadiren yaralanmalar, uzun süre ağız açma, çenenin istenmeyen pozisyonlarda uzun süre kalması da eklem hastalıklarına yol açabilir.
Yanlış alışkanlıklar, çene kaslarına ve çene eklemine stres uygulayarak, çene eklemi seslerine neden olabilir.
Çene eklemimiz de diğer bir çok eklemimiz gibi kemik, kıkırdak, bağlar, kaslar, sıvı dokulardan oluşur. Bu dokulardan eklem kıkırdağı dediğimiz disk, iki kemik yüzeyinin hareket sırasında uyumlu çalışmasını sağlar. Yükü dağıtarak kemik yüzeylerin aşınmasını önler. Disk yoğun strese maruz kalırsa aşınabilir veya yıpranabilir. Bu durumda, çene ekleminde sürtünme, çenede çıtırtı sesleri duyulabilir.
Çene ekleminin çalışmasını çiğneme kasları düzenlemektedir. Eklem yapılarındaki bozulmalar ilgili kaslarda büyüme ve çene kaslarında ağrı, çiğneme kaslarında ağrıyla sonuçlanabilir.
ÇENE CERRAHİSİ VE İMPLANT UZMANI DR. DT. HAMİYET ÜNSAL