20 Yaş Diş Cerrahisi

Yirmilik Diş Cerrahisi

Yirmilik Diş Cerrahisi

20 yaş dişleri isminden de anlaşılacağı gibi 20 yaşında ya da civarında çıkarılan diştir. Bir çok hasta tarafından bu diş dişetini geçemez ve çene kemiğinde gömü bir şekilde kalır. Diş hekimleri bu gömülü dişin bir enfeksiyona yol açmaması ve diğer dişlere baskı uygulamaması için çekilmesi gerektiğini söyler.

20 Yaş Dişi Nedir?

Akıl dişleri molar dişler arasında en büyük olan dişlere 20 yaş dişi denir. Genel olarak 18 ila 24 yaşları arasında kısmen veya tamamen çıkabilmektedir. Büyük çoğunlukla dişetinin altında gömülü duran bu dişler ciddi ağız ve diş problemlerine yol açabilirler. Ağızımızda yer alan dişler farklı gruplarda farklı işlevler için farklı konumlarda yer alırlar. Besin kesmek için kesici dişler, yapısal olarak daha ince ve keskin olurlar. Parçalamak ve öğütmek için kanin dişler, premonlar ve molarlar da ağızımızda ki diğer dişlerdir. Akıl dişleri tüm gruplar arasında en sonda yer alır. Çoğu zaman yelerini alamaz gömülü kalırlar. Diş çıkartma evresine giren hastalarda şu belirtiler yaygın olarak görülür; ağrı, kulak ağrısı, ağız açımında kısıklık. Hayat kalitesini de düşüren bu dişler birçok hekim arkadaşımız tarafından çekilmesi gerektiği söylenir. Çeşitli antibiyotik ve ilaç tedavisiyle bu ağrılar hafifletilip, geçirilebilseler de dişler dönem dönem ağrıya sebep olabilir. Ağrıları geçirmenin farklı yolları vardır; ağrı kesiciler, sıcak suyla gargara yapmak bunlara en genel örneklerdir. Her zaman sorun yaratmayabilirler ama sıklıkla şişlik, hassasiyet, ağrı, ağız açılımında kısıklık, kötü ağız kokusu ve kötü tada sebep olurlar.

 
20 Yaş yani Akıl Dişlerinin Çekilme Sebepleri Nelerdir?

Uzun zaman sarfı boyunca ağrıya sebebiyet vermesi hastaların sık gelen şikayetlerinden birisidir. Tekrarlayan perikoronitler, çürük gibi tedavi gerektiren sorunlar, abse, 20 yaş dişleri ile alakalı kistler, tümör, çevre dokularına zarar vermesi çürümeye baskı nedeniyle yapısal bozukluklara sebebiyet vermesi, başka bir tedavi yöntemine engel olabilirler. Başlıca sebepleri bunlardır.

20 Yaş yani Akıl Dişlerini Çekim Sırasında Olabilecek Olumsuzluklar Nelerdir?

Normal bir çekimde olabilecek kanama, ödem ve enfeksiyon riski bu dişlerde de vardır. Özellikle alt 20 yaş dişi çekimi sonucunda sinir zedelenmesi olabilir. Vakaların %10-12sinde birkaç günlük, %1inde birkaç haftalık bir hissizlik olabilir. Çok ender de olsa bazen bu hissizlik kalıcı da olabilir. Deneyimsiz ellerde bu dişlerin çekimi sırasında çevre dişlere de zarar verilebilir.

Çekim Tedavisi Uygulandıktan Sonra Ne Gibi Olumsuzluklar Yaşanır?

1. Çekim sonrası ilk 72 saatte ödem (şişlik) olmaktadır. Bunun azaltılması için hastaya operasyon öncesi steroid ve çekim sonrasında buz kompres uygulaması önerilmektedir.

2. Alt 20 yaşlarda postoperatif ağrı olur, fakat bu ağrı kesiciler ile kolaylıkla kontrol edilirler.

3. Hasta bir süre yemek yerken, çiğneme yaparken güçlük çeker. Tüm bunların ardından hasta sosyal hayatına devam edebilir. 20 yaş yani akıl dişlerinin tedavisinde çok nadir problemler görülür. Bu sebepten ötürü korkulacak, endişe edilecek bir durum söz konusu değildir.