Ağız Kanseri
Ağız kanseri ağız içerisinde gerek dudak olsun gerek farklı bölgelerde ki hücrelerin mutasyon geçirerek DNA yapılarının değişmesiyle meydana gelmektedir. Ağızkanserini anlayabilmeniz için DNA nedir ve ne işe yarar kısaca aktarmamız gerek.
DNA bir hücrenin ne zaman ne yapacağını aktaran yapılardır. Bir hücre DNA ’sız olamaz, DNA’larhücrelerin beyni diyebiliriz. Mutasyona uğrayan bir hücrenin ilk amacı çoğalmak olur. Bu sayede mutasyona uğramış anormal hücre hızla bölünür ve çevresinde ki normal hücreleri dekendisine dahil eder. Bölünen bir çok hücrenin ölümü gerçekleşir bu nedenle faaliyetlerini gerçekleştiremez hale gelirler. Ağız kanseri de bu şekilde ilerlemektedir. Tedaviedilmezse, misal dudakta başlayan bir kanser hızla çeneye oradan boyun kısmına ve baş olarak ciddi oranda büyür. Gelişen kanser hücreleri tümör gibi birçok farklı hastalığadönüşebilmektedir. Ciddi ilerleme kat ederse bu kanser türü can kayıplarına sebebiyet verebilir. Ağız kanseri genel olarak skuamöz denilen ağız içini kaplayan düz ve incehücrelerde görülür. Mutasyonun temel nedeni hala bilinmemektedir. Uzman doktorların söylediklerine göre bu kanseri önlemek için şunlar yapılabilir; sigara, puro ve benzeri hertürlü tütün mamulünün kullanılmaması kullanılıyorsa bırakılması, alkol kullanılmaması kullanılıyorsa aşırıya gidilmemesi mümkünse bırakılması, dudakların aşırı şekilde güneşışınına mağrur kalmaması, cinsel ilişkide HPV yan Human Papilloma Virüsü kapılamaması için temizliğe dikkat edilmesi, bağışıklık sisteminin kuvvetli olası için düzgün ve dengelibesinler tüketilmesi. Bunlar ağız kanserine karşı alınabilecek önlemler.
Ağız Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Ağız kanseri kolay kolay kendini belli etmeyen ve gelişme tamamlandıktan sonra hastalar tarafından fark edilen bir kanser türüdür. Bu yüzden hekimlere düzenlimuayeneye gitmeniz ciddi önem arz etmektedir. Ağız kanserinin belirtileri arasında başlıca iyileşmeyen dudak ve ağız yaralarıdır. Yaraların iyileşmesi için sağlıklı hücrelereihtiyaç olduğundan uzun süre geçmeyen sağlık problemlerinizi aksatmamanız gerekmekte. Dişetlerinde, dilde ya da ağızınızın içerisinde gözle görülür beyaz ya da kırmızı benekler dişlerin gevşek olması ve sallanıyor olması, belli bir bölgede büyüme ya da şişlik oluşması, dişetlerinde, dilde ya da ağız içerisinde herhangi bir bölgenin devamlı ağrıması,çiğneme ve yutkunma esnasında güçlük, ağız içerisinde oluşan hissizlik, duyu kaybı. Ağız kanserinin belirtileri arasında yer alır.
Ağız Kanserinin Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?
Ağız kanserinde, kanserin bulunduğu bölgede yer alan tüm anormal hücrelerin cerrahi operasyon sonucu alınması gerekir. Tümörün tamamen temizlenebilmesi içinağızınızdan gerekirse dilinizin bir bölümü çene kemiğiniz gibi bir çok doku alınabilmektedir. Daha da genişlemiş ve yayılma büyük çaplı ilerlemiş ise daha geniş kapsamlı bircerrahi operasyon gerektirebilir. Şayet olumlu sonuç alındıysa tedavi sonrası kaybedilen dokularınızı kazanmanız mümkün. Ağız kanseri büyük oranda yayılmışsa birçok doku ya da organınızın alınması gerekebilir. Ağız rekonstrüksiyonu denilen cerrahi operasyon sayesinde ağız tekrardan yapılandırılabilir. Şayet hasta konuşma yemek yeme gibihayati önem arz eden fonksiyonlarını kaybederse Ağız rekonstrüksiyon tedavisi sayesinde geri kazanması sağlanır. Bunu yaparken vücudunuzun farklı bölgelerinden cilt dokusu, kasdokusu ve kemik greftleri gibi birçok nakil yapmak gerekebilir. Hasta ağız kanseri tedavisinden sonra dişlerini kaybetmiş ise çeşitli protezler ve implant tedavileriyle tekrardan dişlerini kazanabilir. Kazanacağı bu dişler doğal değil yapaydır. İmplant ve protezler içinsitemizde yer alan makaleleri okuyarak daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.Cerrahi operasyonlar dışında;
- Radyasyon tedavisi: geliştirilen X ışınları sayesinde kanser hücrelerini öldürmek için kullanılır.
- Kemoterapi tedavisi: kimyasal ilaçlarla kanseri öldürmeyi amaçlayan tedavidir. Gerekli görülürse radyasyon tedavisine destek olması içinde kullanılabilir.
- İmmünoterapi tedavisi: bağışıklık sisteminizi kanser hücrelerini öldürmek için kullanan bir tedavi türüdür. Genel olarak yukarıdaki tüm tedavilere rağmeniyileşmeyen hastalarda kullanılır.