Ağız Kokusu
Yediden yetmişe herkesin ortak ağız problemi olan ağız kokusu tıbbi adıyla halitozis, yine yediden yetmişe utanç kaynağı olabilir.
Türlü türlü gargara, ilaç, sakız ve benzeri tedaviler her yerden temin edebileceğiniz çözüm yolları sadece kısa süre etkisini gösterebilmektedir. Ağız kokusu bir çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Örneğin yetersiz temizlik ya da gıda tüketimi sonrası oluşabilir. Bu tip kişi bazlı etkenler dışında bir koku söz konusuysa ciddi bir ağız ve diş sağlığı probleminin habercisi de olabilir. Ağız kokusu sadece ağız ve diş sağlığı sorunlarının değil farklı hastalıkların da habercisi olabilir. Sinüzit, akciğer enfeksiyonu, bronşit, zatürre bunlardan sadece bir kaçı. Bu nedenle uzun süre geçemeyen özellikle de diş fırçalama sonrasında hala devam eden ağız kokularında diş hekimlerine baş vurmanız gerekmektedir.Peki ağız kokusu tam olarak nedir önce bunun tanımını yapalım. Ağız kokusu nefes alıp verirken ağız içerisinde ya da solumun yolunda gelişen bir rahatsızlığın dışa vurmasıyla oluşan kötü havaya denir. Ağız kokusu kişi tarafından çok zor ya da çok az derece anlaşılır. Genel olarak yakın arkadaş veya birinci dereceden akrabalardan gelen şikayetler sayesinde öğrenilir.
Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?
Ağız kokusu bir çok nedenle ortaya çıkabilir. Başlıca saymak gerekir ise; gıdalar, tütün ürünleri, yetersiz ağız ve diş bakımı, ağız kuruluğu, ilaç ve benzeri kimyasal içerikli maddeler, ağız ve çevresinde gelişen enfeksiyonlar, burun ve boğaz gibi solunum yolu hastalıkları, diğer tıbbi sebepler ( sinüzit, bronşit ve benzeri ) sayılabilir. Bunlardan özellikle dikkat edilmesi ve diş hekimlerini yakından ilgilendiren ağız kuruluğu nedir bir de buna değinelim. Ağız kuruluğunun başlıca sebebi ağızımızın doğal temizleyicisi olan tükürük yetmezliğidir. Tükürüklerin içerisinde var olan bileşenler ağız içerisinde kötü koyu sebep olacak partikülleri temizleyerek ağız kokusunu engeller. Genellikle sabah uyandığımızda oluşur. Sabahları oluşması gayet normaldir çünkü bir çoğumuz ağzımız açık şekilde uyuyoruz bu da ağız kuruluğuna sebebiyet veriyor. Bu kuruluğun ilerlediği hastalar kronik ağız kuruluğu hastalığına yakalanır ve tıbbi tedavi gerektiriyor.
Ağız Kokusunun Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?
En başta bir hekime baş vurmanız gerekmektedir. Diş hekiminiz öncelikle konun kaynağını bulmayı amaçlar. Bunun için gerek ağız içerisinde ki kokuyu gerek burundan gelen kokuyu bir ölçekle değerlendirir. Bunun ardından koku eğer ki burundan geliyorsa sizi geniş kapsamlı bir Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanına yönlendirir. Kokunun kaynağı eğer ki ağız içerisinde geliyorsa ilk olarak dilin arasında bir bölgeye bakar gerekirse bir alet yardımıyla buradan örnek alabilir. Kolunun genel olarak kaynağı olan bu bölgeden koku gelmiyorsa dişlerde çürük var mı kontrol edilir. Enfeksiyon ve benzeri farklı nedenler arar. Bu nedenlere bağlı olarak, çürük ise çürüğün temizlenmesi ve dolgu tedavisi ve benzeri şekilde tedaviler değişiklik gösterir. Her diş hekimi her problemi çözmez nasıl tüm anahtarlar farklıyken hepsine anahtar diyorsak diş hekimleri de bunun gibidir. Eğer ki diş eti rahatsızlığı nedeniyle bir koku söz konusuysa sizi diş eti uzmanı olan periodontiste yönlendirecektir. Bunun dışında sık görülen başka bir ağız kokusu sebebi dişlerin üzerini kaplayan bakteri plaklarıdır. Bu bakteri plakları yeterli temizlik uygulanmadığı taktirde dişlere tutunarak katman oluştururlar. Bu gibi basit nedenler ise uzman bir tedavi yerine uzman bir tavsiye verilir. İlaç tedavisi ya da bir diş macunu, gargara ve benzeri bir ürünle bunun geçip geçmeyeceği denenir. %80 oranla bu sayede hastalar ağız kokusundan kurtulur.
Her şeyi denememe rağmen ağız kokusundan kurtulamıyorum, ne yapmalıyım?
Bu kişilerin muhakkak diş hekimlerine ve halitosis merkezlerine müracaat ederek muayene olması ve ağız kokusu nedenlerinin belirlenmesi gerekir.