Çene Eklemi Hastalıkları
Çene toplam iki ana kemikten meydana gelmektedir. Bu kemikler çene alt kemiği ile çene üst kemiğidir. Çene eklem hastalıkları da işte tam bu noktada, iki çene kemiğini birbirine bağlayan eklemler de ortaya çıkıyor. Eklemler, kemiksel ve yumuşak dokulu yapıya sahiptir.
Özellikle herkesin isteyerek ya da istemeyerek yaptığı parmak kıtlatma, tıkırdatma bu tür hastalıkları tetiklemektedir. Tetiklemelere bağlı olarak gelişen bir eklem hastalıklarında basit bir eylemden başlayan büyük çaplı çene semptomlarına dönüşebilir, buna örnek olarak çene kitlenmesini verilebilir. Tabi sadece bu şekilde ortaya çıkmaz farklı nedenleri başlıca; trafik kazaları, yanlış uygulanmış tedaviler, yanlış ani hareketlenme, aşırı ve devamlı stres, alışkanlıklar ( dudak yemek, yüz üstü yatmak ve benzeri ) ve benzeri olarak devam etmektedir. Çene eklem hastalıkları gün geçtikçe artarak ilerler ve ilerlemeyle doğru orantıda hız kazanır. Bu nedenle tedavi süreci ve teşhis ne kadar erken konulursa başarı oranı artmaktadır. Her tıbbi rahatsızlıkta olduğu gibi erken müdahale çene eklem hastalıklarında da büyük önem arz etmektedir.
Çene Eklem Hastalıklarının Hasta Üzerinde Yarattığı Semptomlar Nelerdir?
– Çene eklem rahatsızlığına yakalanan hasta yemek yerken çene kemiğinden gelen bir ses duyacaktır.
– Çene sürekli takılmaya uğrar, kapatıp açma esnasında zorluk çeker.
– Çene eklem hastalıkları nedeniyle kısa süreli ya da uzun süreli kilitlenme yaşayabilir.
– Çene eklemi işlevini yerine getirirken ağrı ya da acı hissi hissetmesi.
– Hastanın ağızını tam açamaması, çene eklemleri tam olarak işlemlerini yerine getirememesi.
– Çene eklem hastalığına yakalananlarda genel olarak saptanan semptomlar bunlardır, semptomlar kişiden kişiye değişiklik gösterebilir detaylı tanı için hekiminize gidip muayene olmanız gerekmektedir.
Çene Eklem Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Çene eklem hastalığı sinsice ilerleyen bir hastalıktır. Bir anda ortaya çıkmaz hastalık tam anlamda yayılana kadar ara sırada ses duyabilirsiniz. Bu nedenle tedavi uzun zaman gecikir. İlerlediği zaman hasta şu şikayetleri yaşar; çene açılıp kapatılırken tık gibi sesler, esneme esnasında çene kemiğinin takılması gibi kısa süreli kilitlenmeler, sabahları ya da çenenin uzun süre kapalı kalması halinde zor açılması, yemek yemek gibi çene eklemelerinin sık kullanılması halinde ağrı duyulması, sırt ve boyun ağrıları ( özellikle bayan hastalarda ) gibi durumlar hastalığın genel belirtileri diyebiliriz.
Çene Eklem Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Farklı kategorilerde incelemek gerekir çünkü farklı şekilde farklı nedenlere bağlı gelişme gösteren bir tür hastalıktır.
Diş hekimlerinin farklı tedavilerde yapılan hatalar sonucunda:
1.Diş çekimlerinde özellikle de 20 yaş diş çekimlerinde ağızın uzun süreli açık tutulması sonucunda.
2.Ortodontik tedavi sonrasında uygulanan hatalı bir işlem sonrasında.
3.Dolgu tedavisinde yanlış işlemler.
4.Diş kaplama tedavilerinde yapılan yanlış işlemler
Kişinin alışkanlıklarına bağlı olarak gelişenler:
1.Dudak yemek, dudak dokularına sürekli şekilde zarar vermek.
2.Yüz üstü yatmak, yüz üstü pozisyonda uyumak.
3.Elini çeneye dayayarak oturmak, vakit geçirmek.
4.Sürekli ve uzun süreli sakız çiğnemek.
5.Özellikle motorcularda rastlanılan uzun süre şiddetli rüzgara maruz kalmak.
6.Kambur şekilde durmak.
Kişinin stres yapması.
Kişiden kişiye göre değişiklik gösteren faktörler yer alsa da genel hatlarıyla nedenlerini bu şekilde sıralayabiliriz. Stres diğer tüm etkenlerden daha fazla çene eklem hasatlığına sebep olmaktadır. Bu nedenle gün içerisinde stresten uzak duramayan kişilerin düzenli olarak diş hekimlerine muayene olması gerekmektedir. Diş hekimleri tarafından geliştirilen ve kişiye özel olarak üretilen gece plakları çenenizin doğru şekilde açılıp kapanmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Kişiden kişiye göre hastalıkta farklı oranlarda olduğu için kimi hastalarda bir kaç hareketle düzelirken kimi hastalarda daha geniş çaplı operasyonlar gerekebilir. Her şeyden önce erken teşhisin önemi işte burada vuku buluyor.
Diş gıcırdatma veya diş sıkma tedavisi nedir?
Dişlerinizin ölçüsü alınır, dişlere uygun olarak ve problemin seviyesine bağlı olarak çeşitli kalınlıkta plaklar hazırlanır. Doktorunuz tarafından uyumlanan plakları geceleri takmanız gerekir.
Çenem yerinden çıkar mı?
Eklem ve komşuluğundaki yapılarda kalıcı olarak bozulmalar meydana gelebilir. Bu durumda çene açma hareketi yaparken eklem topuzu olması gereken yerden öne geçip eski yerine dönemeyebilir, çene yerinden çıkabilir.
Çene eklemi probleminde çene yerinden çıkarsa ne yapılır?
Çene yerinden çıkarsa eklem başının eklem çukuruna geri yerleşmesinin sağlayıcı birkaç hareket yaptırılır. Çene çıkığı bu şekilde düzeltilir. Bunun için en kısa sürede doktorunuzla irtibata geçmeniz gerekir.
Çene eklemi için yapılan splint (gece plağı) nedir?
Doktorunuzun hastalığın şiddetine göre yaptırdığı akrilikten hazırlanan plaklardır.
Gece plakları (çene eklemi splinti) nasıl kullanılır nasıl saklanır, temizliği nasıl yapılır?
Çene eklemi tedavisinde kullanılan plakları hastanın her gece yatarken kullanması gerekmektedir. Gün içerisinde de dişlerini sıktığını fark ettiğinde kullanmasında fayda vardır. Plaklar geceleri takılır sabah çıkarıldığında sıvı sabunla fırçalanır (diş macunlarının aşındırıcı özelliğinden dolayı macun kullanılmaz).
Gece plağını (eklem splinti) ne kadar kullanacağım?
Gece plakları doktorunuzun yönlendirmesi doğrultusunda 6 ay kullanılmalıdır. Bu 6 aylık süreçte 1., 3. ve 6. ayda doktorunuza kontrol için başvurunuz.