Çene (Diş) Kistleri
Çene Kisti diğer adıyla mukoza ya da ağız kisti ağız, ağız içerisinde ya da kemikte oluşturduğu boşluklarda biriken lapa kıvamında sıvıdır. Bu sıvı etrafında ki kemik veya yumuşak dokuyu kaplayarak alt dudak kısmında hissizliğe neden olurlar.
Çene Kisti sessizce büyür ve hasta bunun farkına varmaz. Özel araştırmalar gereklidir diş hekiminize gittiğiniz zaman bile çıkmama ihtimali vardır. Sadece tam gelişimini tamamlayan çene kistleri alt dudak bölgesinde elle hissedilir bir şişkinliğe sebep olur bu sayede hastalar çene kistinin farkına varmaktadırlar. Çene kistleri sinir hücreleri üzerinde gelişirler bu sebepten ötürü hissizlik oluşur. Çene kistleri genel olarak alt dudak bölgesinde görülse de, dil üzerinde ya da altında, damak ve damağa yakın bölgelerde, yanakların iç kısmında ki dokularda, ağız tabanında ve dil ve dudaklarda bulunan piercing denilen dokularda da ortaya çıkabilmektedir. Çene kistleri bulundukları dokuya göre farklı isimler alırlar; ağız tabanında görülen kistlere ranula kisti, dişeti üzerinde görülen kistlere epulis kisti denilmektedir. Mukoza kesesi maviye benzer bir renge sahip olup yarı saydam berrak sıvıdan oluşur. Diş hekimleri bu yumuşak dokuda meydana gelen kistleri sadece tespit edebilirler.
Peki Çene Kisti Neden ve Nasıl Meydana Gelir?
Nedeni diğer ağız hastalıklarına göre biraz daha değişiklik gösterir. Dudaklar, yanaklar ve dişetlerinde bulunan bu sıvı dolu keseciklerin oluşum nedeni emilmektir. İsteyerek ya da istemeyerek bu dokular ağız içimizde sürekli bir hareket halindedir. Bu hareketliliğe emilme eylemi girdiği zaman yumuşak dokularda bulunan sıvıların zamanla kaybolması ve bu boşluklarda kistlerin oluşumu gerçekleşir. Aynı emilmeyle yumuşak dokunun kaybolması gibi kistler de oluşum evresinde emilmeden nasibini alarak yok olabilirler. Yanak ve dudaklarınızı emerek kist oluşumu varsa engelleyebilir, yoksa kist oluşumuna zemin hazırlayabilirsiniz.
Çene Kisti Tedavisi
Çene Kisti tedavi yani mukoza kistinin genel olarak tedavi edilmesi gerekmez, gerektiği durumlar da söz konusudur. Gerekmediği zamanlarda hastanın ağız içerisinde ki hareketliliği sayesinde kendi kendine geçmesi muhtemel olacaktır. Fakat ağız içerisinde ki hareketliliğe pek güvenmemek gerekiyor bu nedenle ağız ve diş sağlığı açısından temizliğine dikkat edilmesi gerekiyor. Bir çok tedavide olduğu gibi diş temizliği çene kisti tedavisinde de büyük önem arz ediyor. Diş fırçalamak bir çok sorunu erkenden ortadan kaldırır. Çene kistiniz hayat kalitenizi düşürecek düzeye geldiğinde, yemek yemede zorlanma, şişkinlik nedeniyle rahatsızlık duyarsanız kisti cerrahi bir operasyonla alınması gerekmektedir. Genel olarak bir hafta gibi bir sürede geçen kistler geçmediği taktirde diş hekimleri tarafından kisti oluşturan sıvının alınması sağlanır. Bu sayede kist ortadan kalkar. Bu işlem genel olarak steril iğne aracılığıyla kistin üzeri açıldıktan sonra çekilmesi şeklinde gerçekleşir.
Çene Kisti Ameliyatı Nedir?
Çene kistleri her zaman zararsız olsa da hastanın yaşam kalitesini düşürürler. Bir hafta geçemeyen kistlerde diş hekiminiz çene kist tedavisini uygular ve kist ortadan kaybolur fakat nadir durumlarda kist aynı yerde tekrar çıkabilir. Bu gibi durumların size olumsuz getirisi uzun süreli kist macerası olur. Tedavi görmezseniz kist ağızınızda uzun bir süre yer alacaktır. Bu gibi durumlarda enfeksiyon ve benzeri olumsuzluklar yaşanmasın diye diş hekiminiz daha kapsamlı bir cerrahi işleme baş vurabilir. Bu tedavi sırasında hasta lokal anesteziye alınır ve kistin ağızdan sökülüp alınması sağlanır. Her cerrahi operasyonda olduğu gibi çeşitli riskler barındırır. Bu riskler çok az kişide rastlanılsa da görülme olasılıkları vardır. Bu nedenle tedavi öncesi hekiminiz size riskleri aktarırken tam anlamıyla vakıf olmaya çalışın.