Diş Taşı Temizliği
Diş taşının bir diğer adı tartardır. Tartar ise tükürüğümüzdeki minerallerin ve diş üzerinde tabaka halinde birikmesiyle oluşur. İnsanlar düzenli olarak 6 ayda bir diş taşı temizliğine ihtiyaç duyarlar aksi taktirde diş eti iltihabı ve diş eti hastalıklarını yaşama oranı artar.
Diş taşı nedir?
Diş taşının bir diğer adı tartardır. Tartar ise tükürüğümüzdeki minerallerin ve diş üzerinde tabaka halinde birikmesiyle oluşur. İnsanlar düzenli olarak 6 ayda bir diş taşı temizliğine ihtiyaç duyarlar aksi taktirde diş eti iltihabı ve diş eti hastalıklarını yaşama oranı artar. Bu oran her ne kadar artsa da bir çok hasta bunun farkında bile olmadan yaşamaya devam eder aslında tartar yani diş taşı ciddi diş kayıpları ve ağız problemlerine yol açmaktadır. Çürük buna basit bir örnek olabilir.
Diş taşlarının hastalıklara etkisi nedir?
Diş taşları yani tartarlar en fazla alt çenedeki ön dişler ve üst birinci büyük azı dişlerinin yanağa bakan taraflarında görülür. Bu bilgede sıkça rastlanmasının sebebi insan ağzı yapısında tükürüp bezlerinin konumu büyük rol oynar, tükürük bezleri yanaklarda yer alır ve dişlere neredeyse 24 saat temas halindedir. Diş taşı temizliği yani detertraj yapılmadığı taktirde diş eti çekilmesine daha ileri durumda çene kemiği kaybına sebebiyet vererek dişlerin sallanmasına veya düşmesine sebep olmaktadır.
Diş taşı temizliği ile hangi bölüm ilgilenir?
Diş taşı temizliği yaptırmak isteyen hastalarımız diş hekimliğinin periodontoloji ana bilim dalında tedavisini yaptırabilirler. Diş hekiminize başvurduktan sonra gerekli işlemleri başlatacaktır.
Diş taşının temizlenmesi dişlerime zarar verir mi?
Halk arasında yayılan yanlış bilgilerden dolayı çoğumuz diş taşı temizliğinin dişlerimizi yıpratacağını düşünürüz fakat diş taşı temizliği dişlerinize asla zarar vermez. Diş taşı temizliği tartarların yoğun olduğu bölgelere ve dokulara zarar verirler. Yani bilinenin aksine zarar değil zararı önlemek amacıyla yapılan bir tedavidir. Tedavi esnasında tartar yani diş taşlarına verilen zarar hasebiyle halkımız bu zararı dişlerine uyguladığımızı zannetmekte. Diş taşları uzaklaşmadıkları durumda ve daha ileriye gitmesi halinde dişlerin kaybına yol açabilmektedirler. Yan etkisi olmadığı için de zarar görmeniz imkansızdır.
Diş eti hastalıklarında tedavisi nedir?
Dişeti hastalıklarının erken döneminde gingivitis safhasında, tedavi diş taşının, bakteri plağının temizlenmesi ve kök yüzeyinin düzleştirilmesini kapsamaktadır. Diş taşları ve plak uzaklaştırıldığında, dişeti hastalığına sebep olan bakteriler de uzaklaştırılmış olur. Bu tedavi genellikle iltihabın ortadan kalması ve dişetinin tekrar dişe yapışması için yeterli olacaktır. Ek olarak hastanın iltihaba neden olan bakteri plağının kontrolü konusunda hasta bilgilendirilmelidir. Bu tedavi gerçekleştirilmezse ortaya çıkabilecek çok ciddi problemler, hastaya büyük sıkıntılar çektirebilir. Eğer hastalığınız periodontitis seviyesine ulaşmışsa tedavi amacı değişir. Periodontal cephelerdeki diş taşlarını temizlemek, periotontal cebin ortadan kalmasını sağlamak, dişetinin dişe yeniden yapışması için düzgün bir kök yüzeyi ve daha kolay temizleyebileceğimiz bir diş etini amaçlamaktadır. Periotontal tedavi sonrasında hastaların 6 ayda bir kontrollere gelmesi ve oluşan diş taşlarının, plakların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Tedavi sonrasında elde edilen sağlığın devam edebilmesi için, kişinin hasta bakım işlemlerini düzgün bir şekilde sürdürmesi gerekir.
Diş Taşı Oluşumu Nasıl Engellenir?
Diş taşı oluştuktan sonra ancak diş hekimi tarafından temizlenebilir, fakat bakteri plağı düzenli temizlenerek diş taşı oluşumu engellenebilir. Günde en az iki defa dişleri doğru şekilde fırçalamak ve bir defa diş ipi yapmak bakteri plağının oluşmasını engellemeye yardımcı olur. Bu diş fırçalama işleminde dikkat edilmesi gereken konu dişlerinizin yapısına uygun diş macunu kullanmaktan geçer bunu da diş hekiminize yaptıracağınız muayene sonucu öğrenebilirsiniz.
Diş taşı temizliğinden sonra dişlerim beyazlar mı, dişlerimdeki lekeler geçer mi?
Diş taşı temizliği sonrasında yapılan polisaj işlemi dişlerde oluşan çay, kahve, sigara lekelerinin geçmesini sağlar. Böylece dişler daha beyaz görünür, fakat diş rengini beyazlatmak için diş taşı temizliği çoğu zaman yetersiz kalmakta ve ilave diş beyazlatma tekniklerine ihtiyaç olmaktadır.