Greftler Kemik Tozu

Kemik Greftleri ( Çene Kemiği Tozları )

Kemik Greftleri ( Çene Kemiği Tozları )

Diş hekimliği gelişen dünya teknolojisine en çok bağlı olan tıbbi bilim dalıdır. Gelişen teknolojik aletlerle bir çok hastalığı erken teşhis edebilir, birçok tedavi yöntemini hastalarımıza sağlayabiliriz. Kemik erimesi de bu teknolojik gelişmelerden nasibini almış erken teşhis ile çok az bir hasar varken tedaviyle hasta hızlıda sağlığına kavuşabilmektedir. Tüm bunlar teknolojinin bize sunmuş olduğu güzelliklerdir.

Kemik Erimesi Neden Olur?

Öncelikle ağız içerisinden kemiğin ne olduğunu bilmek gerekiyor. Alveol yani çene kemiğini saran dişlerin konumunu belirleyen ve çiğneme fonksiyonunu sağlayan kemik, işte bu kemik erimeye maruz kalıyor. Yapısal olarak son derece sağlam olan bu kemik tabakası çeşitli nedenlerle işlevini kaybediyor. Ağız içerisinde ki bakteriler, diş çekilmesi ve işlevini kaybetmiş dişler kemik erimesine sebebiyet vermektedir. Çiğneme gibi aktif fonksiyonlar alveol kemiği için büyük önem arz etmektedir. Kemiği dinç ve sağlıklı tutar. Kemik erimesi görülen hastalar eğer protez tedavisi görmüşse genel olarak protezlerim gevşek olmasından şikâyet eder. Aslında protezlerle alakalı bir sorun yoktur protezlerin destek alıkları diş veya kemik artık işlevini yavaş yavaş kaybetmeye başlamış demektir. Eriyen kemikler asla geri gelmez! Bu nedenle eriyen alveol kemiğini geri kazanamayız. Özellikle implant tedavisi için gelen hastalarda protez tutunacağı bir kemik olmadığından yapay kemik kullanılmak zorunda kalınır. Yapay kemik yani kemik tozlarından faydalanarak oluşturulan ağız alt yapısıdır.

Kemik Tozları ( GREFTLER ) Nasıl İmal Edilir?

Kemik tozları hayvanlardan elde edilir. Özellikle büyük baş sığır ya da binek hayvanı olan atlardan sağlanır. Yani hayvanların belirli bölgelerinden elde edilen kemikler birçok aşama ve sterilizasyon işlemlerinden geçer. Her şeyden önce hayvanların sağlıklı olması gerekmektedir. Tüm işlemlerin ardından kemikler; küçük partikül, toz veya tabaka ya da blok halini alır. Diş hekimleri tarafından kullanıma uygun hale gelmiş kemik tozları gerekli görülürse hastanın gerekli bölgesine enjekte edilir. Dünya çapında atlardan kemik tozu üretimi yaygın olsa da ülkemizde gelenek ve göreneklere uygun olması için genel olarak büyük baş sığır hayvanından kemik tozu üretiliyor. Hastalar isterse at kaynaklı kemik tozu kullanabilir fakat bu oran ülkemizde çok az sayıda gerçekleşmiştir.

 
Hangi Durumda Kemik Tozu ( GREFT ) Kullanılabilir?

Özellikle tedaviye engel oluyorsa uygulanır. İmplant tedavisi uygulanacak hastalarda kemik erimesine bağlı olarak tedavi gerçekleştirilemez bunu önlemek tedaviden olumlu sonu alabilmek için uygulanabilir. Farklı bir implant tedavisi için uygulanabilir. Şöyle ki üst çene kısmında maxiller sinüs organı bazı hastalarda sarkık vaziyettedir. İmplant tedavisi için bu bölgenin sarkmıyor vaziyette olması gerekir. Bu sarkık olan maxiller sinüs organını yukarıya itmek ve sabitlemek için kemik tozlarından yararlanılır. Diş çekimi sonrası diş işlevini kaybedecektir doğal olarak alveol kemiğini erimeye sürükleyecektir. Bu neden ile diş hekimleri diş çekim işleminden sonra kemik tozu kullanarak alveol kemiğinin kalınlık düzeyini artırabilir implant ya da protez tedavi gelecek süreçte uygulanacak ise kemik sağlığı garanti altına alınır. İltihaba sebebiyet verebilen kemik erimesi, diş ve dişeti problemlerini beraberinde getirir. Bu tip olumsuz vakalarla karşılaşıldığında kullanılabilir. Hastanın dişeti şekli de düzelmiş olur. Estetik bir görüntü sağlar. Dişetleri istenilen şekilde desteklenerek görüntü güzelliği artırılır. İmplant tedavi alacak hastalara uygulandığında kemik greftleri sayesinde implantlar desteklenir bu sayede ekstra implant cerrahisi masrafı ortaya çıkmaz. Hastaların dikkat etmesi gereken bir nokta daha var. Greftler yani kemik tozları domuz gibi bir çok hayvanın kemiğinden üretilebilmektedir. Doktorunuza danışın… doktorunuz sizi bilgilendirip onayınızı almadan tedavi süreci başlatılamaz.