Kök Ucu Ameliyatı (apikal rezeksiyon)
Kök ucu tedavisi yani asıl adıyla kök ucu rezeksiyonu kanal tedavisinin yeterli olmadığı zamanlarda hekimler tarafından sıkça uygulanan cerrahi bir işlemdir. Kök ucu rezeksiyonu hastanın ağızında ki tüm dişlere başarılı şekilde uygulanabilmektedir.
Kanal tedavisi sonucu hastanın şiddetli ağıları olması ya da tedavi sonrası dönemde oluşan ağrıların süreklilik kazanması sonucunda hastanın hekime baş vurması gerekmektedir. Hekim tarafından muayene edilen hastanın diş ve ağız sağlığına bakılarak kök ucu rezeksiyon tedavisi uygulanır. Operasyon 30 – 35 dakika arasında gerçekleştirilmektedir. Kısa ve kolay bir cerrahi operasyondur fakat her cerrahi operasyonda olduğu gibi çeşitli riskler barındırır.
Kök Ucu Rezeksiyonu Ne Gibi Durumlarda Uygulanır?
Hasta daha önce kanal tedavisi görmüş olup, tedavinin sonuçları olumlu olmamış ise kök ucu ameliyatı yani kök ucu rezeksiyon tedavisi görebilir. Hangi dişine kanal tedavisi uygulanmış olursa olsun kök ucu rezeksiyonu her dişine uygulanabilir.
Hastanın diş kökü çene kemiğinin içerisinde iken fiziksel darbe ya da farklı etkenler ile kırılmış ve diş kökü kemiğin içerisinde sıkışmış ise kök ucu rezeksiyon tedaisi uygulanabilmektedir.
Diş köklerinin bağlı olduğu çene kemiğinde ya da diş kökünün kendisinde oluşan kistleri tedavi etmek için kök ucu rezeksiyon tedavisi uygulanabilmektedir.
Kanal tedavisine engel olabilecek farklı şekilsel, yapısal ya da doku gibi etkenler var ise kök ucu rezeksiyon tedavisi uygulanabilmektedir.
Kök Ucu Rezeksiyon Tedavisi Nasıl Uygulanır ?
Kök ucu rezeksiyon tedavisi için öncelikle diş hekimi tarafından hasta geniş çaplı ağız, diş ve kemik bakımından muayene edilir. Ardından elde edilen veriler baz alınarak tedavi haritası çıkartılır. Bu harita uzan diş hekimleri tarafından oluşturulmaktadır. Teşhis ve tedavi diş hekimi tarafından belirledikten sonra, hastaya kök ucu rezeksiyon tedavisi nasıl uygulanır bunun bilgisi verilir. Harita ışığında hasta genel olarak ne ile karşı karşıya olduğunu net şekilde görebilmektedir. Uygun bir fiyat belirlenir ve hastanın onayı alınarak kök ucu tedavisi resmi olarak başlar. Kök ucu rezeksiyon tedavisi 30 ila 35 dakika içerisinde bitirilen cerrahi bir operasyondur. Hasta bu işlemler anında acı ve ağrı hissetmesin diye lokal anesteziye alınır. Hasta bu sayede sadece işlemlerin seslerini duyar. Kök ucu rezeksiyonu; köklerde yer alan apselerin dışarıdan gerekli müdahale ile diş kökünde gerçekleştirilen tedavi şeklidir. Kök ucu rezeksiyonu sonrası bir hafta sonra hastanın dikişleri alınır. Hastaya bu sayede tamamen iyileşmiş olur ve tedavi süreci de neredeyse bitmiştir. Kök ucu rezeksiyon tedavisi apsenin bulunduğu yere çene kemiği üzerinden küçük bir pencere açılır. Açılan bu pencere sayesinde ise apse tamamen temizlenir ve tedavi süreci de tamamlanmış olur.
Kök Ucu Rezeksiyon Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekilen Noktalar Nelerdir?
Kök ucu rezeksiyon tedavisinin uygulandığı bölgeye tedavi sonrası bir tampon yerleştirilir. Bu tampon en az 30 dakika kadar çıkartılmamalıdır. Çıkartıldığı taktirde kanama meydana gelebilir. Kanama yaşanırsa doktorunuza gözükmeniz gerekmektedir. Kana enfeksiyon gibi bir çok soruna yol açabilir.
Kök ucu rezeksiyon tedavisi esnasında hasta lokal anesteziye alınır. Tedavi sonrası anestezinin etkisi devam eder, anestezinin etkisi geçene kadar hastalar mümkünse yemek yememelidir, yemek yiyorsa katı gıda tüketmemelidir.
Tedavi sonrası bir iki saat boyunca sıcak içecek ya da yiyecekler tüketilmemelidir.
Kök ucu rezeksiyon tedavisi sonucu tedavinin gerçekleştiği bölge de şişlik meydana gelebilir. Bu şişliği buz ile önleyebilirsiniz. 10 dakikada bir şeklinde uygulamak yeterli olacaktır.
Baskıdan kaçınılmalıdır. Tedavi sonrası özellikle de dikişler alınmadan önce çok dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Hekiminizin yazacağı ağrı kesici ve benzeri ilaçları aksatmadan kullanmalısınız.
Bunlara dikkat edildiği taktirde sorunsuz bir tedavi süreci geçireceksiniz.